0787 823 682 I 0257 22 55 44 contact@executorjudecatorescarad.ro
Program cu publicul: Luni – Vineri 8.30-12.00, 13.00–16.00

Licitații

Licitație mobiliară / Licitație imobiliară

Criterii de participare la licitația mobiliară

Orice persoană care îndeplinește criteriile de mai jos poate participa la licitația de bunuri mobile.
Vânzarea la licitație este publică. Persoanele care vor să cumpere bunurile scoase la licitație vor depune, până la termenul stabilit pentru vânzare, dovada achitării cauțiunii, reprezentând 10 % din prețul de începere al licitației pentru termenul respectiv. Nu au obligația de a depune cauțiune creditorii urmăritori sau intervenienți.
Debitorul nu poate licita nici personal, nici prin alte persoane.
Vânzarea va începe de la prețul cel mai mare oferit dacă este mai mare decât prețul din anunțul/publicația de vânzare sau, în lipsa unei asemenea oferte, de la prețul din anunțul/publicația de vânzare.
Dacă la primul termen de licitație nu se obține prețul de începere, la același termen, bunul va fi din nou scos la vânzare, caz în care licitația va începe de la prețul de 75% din cel prevăzut în anunț/publicație, iar bunul va fi vândut celui care oferă prețul cel mai mare. Dacă nu se obține prețul de 75%, licitația se amână la un alt termen când licitația va începe de la prețul de 50% din prețul inițial prevăzut în anunț/publicație de vânzare. Dacâ nu se obține nici acest preț, bunurile vor fi vândute, la același termen, la cel mai mare preț oferit, chiar și atunci când la licitație s-a prezentat un singur ofertant. Creditorii nu pot adjudeca bunurile oferite spre vânzare la un preț mai mic de 75 % din prețul stabilit pentru începerea licitației.

După închiderea licitației, la cerere, executorul va dispune restituirea cauțiunilor depuse de participanții care nu au adjudecat bunul.
După adjudecarea bunului, adjudecatarul este obligat să depună de îndată întregul preț, ținându-se seama de cauțiunea depusă pentru participarea la licitație, la cererea sa, acceptată de creditor sau de reprezentantul său, prețul se va depune și ulterior, în cel mult 5 zile de la data licitației.Dacă adjudecatarul nu depune prețul în termenul arătat, se va organiza o nouă licitație, acesta fiind obligat să plătească cheltuielile ocazionate de noua licitație și eventuala diferență de preț. Sumele datorate de fostul adjudecatar se stabilesc de executorul judecătoresc prin proces-verbal, care constituie titlu executoriu, și vor fi reținute cu precădere din cauțiune. După plata integrală a prețului, executorul judecătoresc va întocmi actul de adjudecare care va servi dobânditorului ca titlu de proprietate.

Criterii de participare la licitația imobiliară

Orice persoană care îndeplinește criteriile de mai jos poate participa la licitația de bunuri imobile. Vânzarea la licitație este publică. Persoanele care vor să cumpere imobilul la licitație vor depune, până la termenul stabilit pentru vânzare, oferta de cumpărare, precum și dovada achitării cauțiunii, reprezentând 10 % din prețul de începere al licitației pentru termenul respectiv. Nu au obligația de a depune cauțiune creditorii care au creanțe în rang util, precum și persoanele care, împreuna cu debitorul, dețin imobilul urmărit în proprietate comună pe cote părți.

Debitorul nu poate licita nici personal, nici prin alte persoane.

Vânzarea va începe de la prețul cel mai mare oferit dacă este mai mare decât prețul de evaluare sau, în lipsa unei asemenea oferte, de la prețul de evaluare.

Dacă la primul termen de licitație nu se obține prețul de evaluare, se va acorda un nou termen, prețul de pornire al licitației reducându-se la 75% din prețul de evaluare. Dacă nu se obține prețul de începere al licitației și există cel puțin 2 licitatori, la același termen, bunul va fi vândut la prețul cel mai mare oferit, dar nu mai putin de 30% din prețul de pornire al primei licitații. Vânzarea se va putea face chiar dacă va fi un singur ofertant dacă se oferă prețul de la care începe licitația. În cazul în care nici la a doua licitație imobilul nu a fost adjudecat, la cererea creditorului, executorul judecătoresc va putea stabili o nouă licitație la care prețul de pornire să fie 50% din prețul de pornire al primei licitații. Dacă nu se obține acest preț și există cel puțin 2 licitatori, bunul va fi vândut, la acest termen, la cel mai mare preț oferit. Creditorii nu pot adjudeca bunurile oferite spre vânzare la un preț mai mic de 75% din cel la care imobilul a fost evaluat.

După adjudecarea imobilului de către unul din participanții la licitație, executorul, la cerere, va dispune restituirea cauțiunilor depuse de ceilalți participanți.

Adjudecatarul imobilului va depune prețul la dispoziția executorului judecătoresc în termen de cel mult 30 de zile de la data vânzării ținându-se seama de cauțiunea depusă în contul prețului. Dacă adjudecatarul nu depune prețul în termenul arătat, se va organiza o nouă licitație, acesta fiind obligat să plătească cheltuielile ocazionate de noua licitație și eventuala diferență de preț. Dacă imobilul nu se vinde la termenul acordat, fostul adjudecatar va suporta toate cheltuielile ocazionate de urmărirea imobilului. Sumele datorate de fostul adjudecatar se stabilesc de către executorul judecătoresc prin proces-verbal, care constituie titlu executoriu, și vor fi reținute cu precădere din cauțiune.

Când adjudecatar este un creditor, el poate depune creanța în contul prețului, fiind obligat, dacă este cazul, să depună diferența de preț. De asemenea, dacă există alți creditori care au un drept de preferință la distribuție, el va depune și suma necesară pentru plata creanțelor lor, în masura în care acestea nu sunt acoperite de diferența de preț.

După plata integrala a prețului sau a avansului, daca vânzarea se face cu plata în rate, executorul judecătoresc va întocmi actul de adjudecare care va servi dobânditorului ca titlu de proprietate și pentru înscrierea în cartea funciară. Un exemplar după actul de adjudecare se va preda adjudecatarului spre a-i servi ca titlu de proprietate, iar altul va fi comunicat din oficiu biroului de cadastru și publicitate imobiliară pentru înscrierea provizorie în cartea funciară a dreptului de proprietate al adjudecatarului. În termen de o lună de la data înscrierii provizorii în cartea funciară, debitorul sau orice altă persoană interesată va putea ataca actul de adjudecare pe calea contestației la executare. Dacă nu se face contestație în termen de o lună sau dacă contestația a fost respinsă prin hotărâre definitivă, executorul judecătoresc va hotărâ din oficiu, prin încheiere definitivă, ca dreptul de proprietate al adjudecatarului să fie intabulat în cartea funciară. Actul de adjudecare constituie titlu executoriu împotriva debitorului sau a oricărei persoane care are în posesie sau deține în fapt, fără nici un titlu, imobilul adjudecat.

Registrul Electronic de Publicitate a Vânzării Bunurilor Supuse Executării Silite

Doriți o consultanță?